Opettajalle

Elävä kulttuuriperintö Suomessa

Tämän oppimateriaalin avulla voi tutustua elävään perintöön ja sen ilmiöihin Suomessa. Tällä videolla Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio kertoo aiheesta. Aihealuekoosteiden (pdf) avulla voi nopeasti tutustua ilmiöihin oppilaiden kanssa ja aihetta tarkastelevaa PowerPoint-esitystä (7Mt, pdf) voi muokata omaan opetukseen sopivaksi. Ppt-esityksestä löydät myös taustatiedot opetuksen tueksi.

Tehtäväpaketti (pdf) sisältää erilaisia vaihtoehtoja: voit toteuttaa tunnin vuorovaikutteisen sukelluksen elävän perinnön maailmaan tai järjestää vaikka kokonaisen ilmiöviikon. Suomalaisia ilmiöitä esittelevien kuvapakettien avulla voi keskustella elävästä perinnöstä oppilaiden kanssa. (Kuvat 1 ja kuvat 2 pdf). Tästä linkistä pääset pelaamaan Elävä perintö- visaa kännykällä. (Kahoot!)Elävä kulttuuriperintö Euroopassa

Oppimiskokonaisuus on suunniteltu kouluille erityisesti Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018 ajatellen. Aiheeseen liittyvän PowerPointin (16 Mt/ pdf) avulla voit tutustua elävään perintöön ja sen esimerkkeihin eri Euroopan maissa. Muistiinpanokentästä löytyy runsaasti lisätietoa. Kuvapaketin (pdf) avulla on helppo aloittaa tutustuminen elävän perinnön ilmiöihin eri puolilla Eurooppaa. Tehtäväpaketti (pdf) tarjoaa monipuolisesti sovellettavia tehtäviä eri oppiaineiden opetukseen. Tällä videolla Leena Marsio kertoo Unescon yleissopimuksesta sekä elävästä perinnöstä Suomessa ja Euroopassa.

Tästä linkistä pääset pelaamaan Elävä kulttuuriperintö Euroopassa -visaa kännykällä. (Kahoot)


Aineeton kulttuuriperintö tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia eri aihealueiden opettamiseen. Historiassa voidaan tutkia mikä ilmiöissä on pysynyt ennallaan ja mikä on ajan myötä muuttunut. Äidinkielessä voidaan pitää puhe itselle tärkeästä perinteestä. Kotitaloudessa voidaan tarkastella muiden maiden ruokaperinteitä tai valmistaa kalakukko, jonka lähtökohtana on oppilaiden itse valitsemat raaka-aineet. Erityisesti käsityön opetukseen suunniteltu tehtävä löytyy täältä. Pian tulossa luontoon ja tarinapajoihin liittyvää materiaalia!

PowerPointteja, kuvapaketteja ja eri tehtäviä voit yhdistää ja muokata tarpeen mukaan. Voit käyttää kuvia opetustarkoitukseen.